Dopreferenties

Gewasbescherming

Spuitdop
Spuittips, of spuitdoppen voor spuitmachines, kunnen van elkaar verschillen omdat ze anders werken. Doppen worden namelijk ingedeeld in driftreductieklassen 50, 75, 90 of 95%. Een klasse voor een ‘systeem’ met meer dan 99% is in de maak. De ene spuitdop maakt grotere of kleinere druppels dan andere. Doppen met dezelfde vloeistofafgifte per minuut kunnen daarom in een andere driftreductieklasse worden ingedeeld dan een, op het oog vergelijkbare, dop met een andere constructie.

Dopgegevens of systeemgegevens
Om een toelating te krijgen tot een EU land zijn gegevens nodig. Gebruikers hebben deze gegevens natuurlijk nodig in verband met wettelijke eisen. Het is echter onbegrijpelijk dat elk EU land hierbij zijn eigen regels bepaald. Vaak zijn het onderzoekers die adviseren over de te maken keuzes. Er zijn veel verschillen per land waardoor het ondoorzichtig wordt. Want: hoe beoordeel je nu de drift veroorzaakt door een dop die, in een systeem zoals de Wingssprayer, nauwelijks nog meetbare drift veroorzaakt?

De keuze van een referentiedop in de EU zou je moeten harmoniseren
Zo heeft Nederland als referentie de standaard 04 dop terwijl een meerderheid van EU landen om ons heen naar de standaard 03 refereren. Maar elk land heeft ook nog eens ander testapparaat waardoor je de uitslagen totaal niet kunt vergelijken met elkaar, dat maakt het beoordelingsproces van doppen onnodig duur en onoverzichtelijk.

Wingssprayer heeft in elk geval het Wings-systeem laten testen, en de emissie laten bepalen bij 3 bar en zeer kleine doppen, op drie gewassen (Bieten, Granen en Aardappelen) in diverse groeistadia. Elke grotere dopmaat is nog driftarmer én er is geen sprake van drift naar de omgeving zoals burgers en zwemwater.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>