Techniek van de Wingssprayer

Spuiten van gewassen

Het spuiten van gewassen door de Wingssprayer zorgt voor een fijne dekking van veel kleine druppeltjes. Hierdoor worden de gewassen optimaal beschermd. Het normale nadeel is dat deze kleine druppels gemakkelijk wegwaaien en een negatieve invloed op de omgeving hebben. De Wings voorkomen de drift naar Non Target Objecten en alleen de gewasbeschermingsmiddelen alleen voor de gewassen gebruikt worden. Dit doet de Wingssprayer door gebruik te maken van de luchtstroming die ontstaat door het rijden. De neerwaartse luchtstroom zorgt ervoor dat de spuitvloeistof direct in het gewas wordt gespoten, terwijl het gewas in beweging wordt gebracht op datzelfde moment.

Werveling Wingssprayer

Techniek verder ontwikkeld

De Wingssprayer is ontwikkeld vanuit de wens en noodzaak om steeds sneller en efficiënter te kunnen werken bij het spuiten van landbouwgewassen. Dit stelt veel hogere eisen aan de spuittechniek bij het spuiten. Bij doorontwikkeling van het systeem met enkele Wing die geschikt is tot 15 Km/uur: is de Wingssprayer Dubbele Wing ontstaan, die voor veel hogere rijsnelheden geschikt is.

Radiaal- en lineaire dempers

Wingssprayer dubbele wing

De dubbele Wing is een dubbele vleugelconstructie die gebruik maakt van de gratis aerodynamica, de luchtstromen die ontstaan door de rijwind tijdens het spuiten door de snelheid van de spuitmachine.
Nieuwe afbeelding (1)

Als vliegtuigvleugels

In tegenstelling tot een vliegtuig maken de vleugels geen gebruik van opwaartse kracht maar van de naar beneden gerichte luchtstromen, de downforse. Deze stromen zorgen ervoor dat de zeer fijne druppels onmiddellijk diep in het gewas geleid worden.

Hogere snelheden

Met de dubbele Wing is het mogelijk om met veel hogere snelheden de gewassen te bespuiten. De spuitboom is stabiel door het contact van de vleugel met het gewas. Als de Wings loskomen van het gewas wordt de vleugel gestabiliseerd door de slingerdempers die in de ophanging gemonteerd zijn. Bij het terug-rijden of draaien kunnen de Wings wegdraaien. Hierdoor ontstaat er geen schade aan de technische constructie.

Grootste milieuwinst

De grootste winst voor het milieu is dat de rijwind helpt om de druppels in het gewas te sturen. De aerodynamica vormt een deken van lucht over het gewas; achter de spuitmachine waardoor neveldruppels niet meer kunnen ontsnappen. Door de fijnheid van de druppels waarmee gewerkt kan worden rollen er ook geen druppels meer naar de punten van de bladeren of zelfs op de grond vallen wordt zo voorkomen.

Productie-eisen

Om aan het Programma van Eisen (PvE) bij productie te voldoen is een aanpassing gedaan op het materiaal. Om het gewicht te verminderen is gekozen om zowel de enkele als de dubbele Wing te maken van hoogwaardig kunststof dat ook gebruikt wordt in de luchtvaart industrie. Voor de staaldelen is gekozen voor Roest Vrij Staal. Daarmee voldoet de Wingssprayer aan het PvE. Nu alles degelijk getest is en enige systemen al jaren naar tevredenheid werken in de praktijk is opschaling verantwoord. Het maakproces van alle onderdelen wordt uitbesteed aan gecertificeerde specialisten.

Erkenning en patenten

De Wingssprayer heeft kunnen aantonen dat de nieuwe techniek de hoogste bescherming biedt naar de omgeving, gebruikers en zeker van de waterkwaliteit. De Wingssprayer voldoet ruim boven alle eisen. Daarmee heeft de Wingssprayer erkenning gekregen van Technische Commissie Techniekbeoordeling van de rijksoverheid.

Download hier het TCT rapport

De Wingssprayer heeft over haar technieken verschillende patenten.

Offete opvragen
Voordelen van de Wingssprayer